Jellemzően két tényezőn múlik, hogy valami mennyire értékes, egyrészről, hogy a használónak vagy a tulajdonosnak milyen hasznosságot jelet, illetve, hogy mennyire akarják mások megszerezni azt. Konfliktus akkor van, amikor a tulajdonos nem kíván lemondani dolog tulajdonjogáról, más viszont meg akarja azt szerezni.

Amióta az ember tulajdonol dolgokat, azóta igyekszik megvédeni azokat. A természettől, másoktól, néha saját magától.

Napjaink a legnagyobb értékét az információ jelenti. Egész cégcsoport képes felépülni egyetlen know-how-ra. Ha a tudás elveszne, vagy egyik napról a másikra mindenki hozzáférne, az komolyan befolyásolná a tudás értékét, és a cég életképességét. Ugyanez, párhuzamban megjelenik az egyének szintjén is. A személyes adatokkal történő visszaéléskönnyen tönkre teheti egyik pillanatról a másikra egy ember életét. Ezért a információ biztonsága kiemelten fontos téma mind cégek, mind magánszemély életében egyaránt.

 

Problémák az elterjedt megoldásokkal

 

Az információ sokasága (amikor egy ember már nem tudja fejben tartani az egészet), vagy komplexitása (például amikor több embernek kell az információval dolgoznia) – egy szint fölött megköveteli a rendszerezést és tárolást. Ezzel együtt megjelenik egy kockázati tényező, mert az adatok biztonsága már nem csak attól függ, hogy valaki elmondja a másiknak, vagy sem. Megfelelő intézkedések nélkül úgy képes illetéktelen személy hozzáférni adatokhoz, hogy a tulajdonos észre sem veszi.

A számítógépek elterjedésével az információk (beleértve a személyes adatokat) legnagyobb része szervereket, háttértárakon, és adathordozókon lettek elhelyezve, és ahogy a technika fejlődik, egyre korszerűbb megoldások jelentkeztek az adatvédelemre. Az első megoldások a jelszavak voltak.

 

A jelszavak használata az ősi időkre nyúlik vissza. Az őrök már régen is csak azokat engedték be, akik ismerték a jelszót. Manapság eza technológia felhasználónevek és jelszavak párosában köszön vissza. Általában bejelentkezéshez használják operációs rendszereknél, mobiltelefonoknál, TV-dekódolóknál, pénzautomatáknál. Ismerünk egyszerűbbeket, és bonyolultabbakat, mindkettőnek meg van a maga erőssége, és gyengéje. A könnyű jelszavakat könnyű észben tartani, de könnyű megfejteni vagy feltörni is, a bonyolultakat nyilván nehézségük függvényében nehezebb feltörni, de a felhasználónak sem könnyű észben tartani, ha egyáltalán képes rá. 

A jelszavaknál fejlettebb és biztonságosabb a kártyás vagy biztonsági token-es megoldás, amelyben egy előre programozott vagy dinamikus chip eltárolja a jelszavakat. Azonosításkor a kártya ’írja be’ helyettünk a jelszót, ami bonyolultabb kombinációk használatát teszi lehetővé és kényelmesebbé. Ugyanakkor megvannak a magakorlátai. Az embernek mindig magánál kell tartania a ’kulcs’-ot, hogy megkapja a rendszertől a megfelelő engedélyeket. De a kártya megsérülhet, otthon felejthetik, elveszíthetik, és el is lophatják.

 

>> Létezik kényelmes de biztonságos rendszer?

 

Kérdése van?
Keresse ügyfélszolgálatunkat a +36 1 951 2378 központi telefonszámon, vagy küldjön e-mailt az info[@]nobysco.hu címre.

Classic
Legyen Önnek is!
Present
Hűségét itt jutalmazzuk!
Party
Élje át az élményt!

Ismerje meg Ügyfélkártya típusainkat és az azokkal járó kedvezményeket! Rendelje meg az Ön számára legmegfelelőbbet és élvezze az egyedi lehetőségeket!

Bővebben...