Bejelentkezés

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

1. Napelem
 
A Nap végtelen energiaforrás. Az innen érkező sugárzást úgy tudjuk hasznosítani, hogy nem terheljük meg a környezetünket. A Földre egy óra alatt annyi napsugárzás érkezik, hogy abból egy teljes évig tudnánk fedezni bolygónk energiafelhasználását. A jövőben a fejlődés várhatóan elképzelhetetlen lesz napenergiával működő rendszerek nélkül.A napelemes rendszerek alkalmazásával a korábban kihasználatlan tetőfelületeken, földterületeken, vagy vízfelszínen villamos energiát ’állíthatunk elő’. Működtetésük rendkívül környezetbarát, nagymértékben csökkentjük vele a CO2 és egyéb szennyezőanyagok kibocsátását. A napelemes rendszer helyben termel, ezáltal sokkal kevesebb energia szállítását kell megoldani, mint a hagyományos hálózatok esetében, ezért működése optimálisabb a legtöbb energiaforrásnál. A napelemes rendszer zajtalanul működik, így a lakóövezetek közelében sem okoz zavart.
 
 
Magyarország területének nagy részén az évi napsütéses órák száma 2000-2200 óra. Ennyi idő elegendő ahhoz, hogy a napelemes rendszerünket hatékonyan tudjuk működtetni. A napelemes rendszer alkalmazásával stabil pluszbevételre is szert tehetünk, mert a napból nyert energia mindig korlátlanul rendelkezésre fog állni. Ráadásul az állam kötelezi az áramszolgáltatókat a hálózatra csatlakozott napelemes rendszerek által megtermelt Zöldenergia átvételére, visszatáplálási ár alkalmazása mellett. A napelemmel termelt energia segítségével akár teljesen függetleníthetjük magunkat az energiahálózattól, így nem vagyunk kiszolgáltatva az üzleti érdekeknek. 
 
 
2. Rendszer alkotóelemek
 
A napelemes rendszer egyik legfőbb alkotóeleme a jellemzően szilíciumból készülő napelem panel. Ez egy olyan eszköz, amely a fényt elektromos energiává alakítja úgynevezett fotovoltaikus hatásnak köszönhetően. A név a photo (fény) és voltaic (elektromosság) összetételre utal. A hatás működési elve, hogy a Napból érkező fénynyalábok fotonjai kémiai kötéseket bontanak és elektromos feszültséget gerjesztenek potenciálkülönbség hatására. Egy napelem tábla elektromos vezetőkkel összekötött napelem cellákból áll, melyek szélsőséges időjárásnak is ellenálló edzett üveg és különböző fóliarétegek közé kerülnek laminálásra. Ez a laminátum jellemzően alumínium keretezést kap, majd a cella sorok kivezetéseit csatlakozó dobozban rögzítik. A napelem táblák szolár kábelekkel és csatlakozókkal modulárisan összeköthetők a kívánt rendszerteljesítmény elérése érdekében.
 
 
A napelemekbe forgó, kopó alkatrész nem kerül beépítésre, így szigorúan válogatott, jó minőségű alapanyagok használata, illetve megfelelő forrasztási és laminálási technológia alkalmazása mellett rendkívül időtálló eszközök. A napelem telepítése ezért egyszeri befektetésként kezelhető, ezután akár 25-30 évig is zavarmentesen képes üzemelni.
 
A napelem panelek, működésük során egyenáramot állítanak elő, melyet az inverter fog a hálózat számára használható, váltó árammá alaktani. Az invertert a rendszer teljesítményéhez mérten kell kiválasztani, sem a túl nagy sem a túl kicsi nem jó. Fontos része a rendszernek, nem érdemes spórolni rajta. 
 
Ha a közműhálózathoz szeretnénk csatlakozni, vagyis hálózati visszatáplálásos napelem rendszert telepítenénk, szükség van az áramszolgáltatójóváhagyásra. Ehhez előzetesen kérelmet (igénybejelentést) kell beadni, és ki kell építtetni egy csatlakozási pontot. A csatlakozási pont teljesítménye határozza meg, mennyi termelői kapacitást építhetünk be a rendszerbe.Ha a csatlakozási pont minden műszaki feltételeknek eleget tesz, az áramszolgáltatóknak kötelessége fogadni a kérelmünket. Ezután a hagyományos villanyóránkat kétirányú (szaldós) mérőberendezésre fogja cserélni. 3x16A csatlakozási teljesítményig a szolgáltatódíjmentesen vállalja a cserét.
 
 
3. Panelek
 
A napelemek területén többféle gyártásitechnológia létezik, melyeket jellemzően az alábbiak szerint lehet összehasonlítani:
 
Típus Modul hatásfok Szükséges felület 1 kWp-hez
Vékonyfilmes 9 % 11 m2
Polikristályos 15,4 %  6,5 m2
Monokristályos 16 % 6,25 m2
 
A polikristályos modulok viszonylag kis felületen is működtethetők. Szemben egy vékonyfilmes rendszerrel, ahol 1 kWp teljesítmény leadásához 11 m2-nyi felület szükséges, a polikristályos napelemes rendszer esetén ugyanehhez csak 6,5 m2 kell, amennyiben 15,4%-os modulhatékonysággal számolunk.
 
 
A monokristályos modulok még kisebb helyigényűek, 1 kWp rendszerhez már 6,25 m2 felület elegendő. Ezek a napelemek szinte bármilyen tetőre felszerelhetők és főként a direkt fény hasznosítására alkalmasak. A minőségi modulok hatásfoka már eléri a 16%-ot.
 
Bár a két típus szinte fej-fej mellett halad az éves termelési adatok tekintetében, minimális árkülönbözet még mindig tapasztalható. Ebből adódóan a nagyobb napelemes rendszerek esetében továbbra is a kedvezőbb árfekvésű, polikristályos megoldások a kelendőbbek.
 
 
4. Napelemes Rendszerek
 
i. Hálózatba tápláló napelemes rendszerek
 
 
A napenergiát hasznosító áramellátó rendszer sajátossága, hogy a villamos energia tárolásához nem akkumulátorokat használ, hanem maga a villamos hálózat veszi át a tároló funkciót. Ennek kapcsán külön válik a napelemes energiatermelés és a fogyasztás. Általában a háztetőre helyezett napelemek egy speciális átalakító eszköz, hálózatra tápláló inverter segítségével az előállított áramot betáplálják a hálózatba. A napelemek az inverterre, az inverter pedig az elektromos hálózatra van kapcsolva. A napelemekről érkező egyenáramot az inverter alakítja át hálózati paraméterekkel rendelkező váltóárammá. A termékek elektromos adatai és különböző méretező programok segítségével megállapítható, hogy adott tájolással és dőlésszöggel mekkora névleges napelem teljesítményt képes az inverter fogadni. Egyes invertereink több munkapontkövető körrel rendelkeznek, így az eszköz külön körökre kötve gond nélkül képes kezelni különböző tájolással és dőlésszöggel telepített napelem csoportokat. A rendelkezésre álló hálózat figyelembevételével egy - két és háromfázisú inverterekket is tudunk szállítani.
 
Az ilyen rendszer kialakítása után az áramszolgáltató lecseréli a fogyasztásmérő villanyórát egy olyan típusúra, amely már nem csak a fogyasztást méri, hanem a napelemekkel megtermelt villamos energiát is. 
 
Ez a fajta napelemes rendszer számos előnyt rejt magában. Egyik nagy előnye, hogy nem szükséges drága akkumulátorokat használni. Másik hatalmas előny abból származik, hogy úgy lehet megtervezni a napelemes rendszert, hogy az egészéves fogyasztási igényt lefedje. Nem jelent gondot, hogy a téli félévben kevesebb a napsütés, mivel a kialakítás olyan, hogy a nyári félév bőséges napsütéséből adódó áramtermelés már az éves áramigény legnagyobb részét megtermeli.
 
Fontos tudni, hogy a hálózatra tápláló napelemes rendszerek kizárólag akkor tudnak működni, ha a hálózat is működik. Hálózati karbantartás, vagy áramszünet esetén az inverterbe épített túlfeszültség-gátló (biztonsági előírások miatt) automatikusan lekapcsol. 
 
ii. Sziget üzemű napelemes rendszerek
 
 
Az autonóm – sziget üzemű rendszereket leginkább ott érdemes alkalmazni, ahol a villamos hálózat messze van a fogyasztás helyétől és a hálózat bevezetése túlságosan költséges vagy valamilyen fizikai korlát miatt nem megvalósítható. A megfelelően kialakított autonóm rendszerek előnye, hogy függetlenek a hálózati szolgáltatásoktól, így energiaszámlát sem kell fizetni.Azok a felhasználók, akiknek autonóm napelemes rendszerük van, teljesen függetlenek az elektromos hálózattól, tehát a közművek hibájából adódó áramszolgáltatás kimaradása semmilyen szinten nincs hatással a fogyasztásra.
 
Hátránya, hogy a beépített napelem teljesítményt többszörösen túl kell tervezni annak érdekében, hogy a termelés az évszakok váltakozásával is fedezni tudja az energia igényt. Továbbá a speciális akkumulátorok igen költségesek, ráadásul időközönként cserére szorulnak, így a rendszer megtérülése nehezen kalkulálható.
 
 
5. Monitoring
 
A napelemes rendszer felhasználóinak lehetősége van termelésük folyamatos figyelésére. A különböző monitoring eszközök az egyes inverter típusokhoz külön kiegészítőként megrendelhetők, a legmodernebb FroniusSymoinvertereknél pedig már beépített alapfunkcióként üzemelnek.
 
A rendszer ily módon összehangolható asztali vagy fali kijelzőkkel, okostelefonnal, és sima internetkapcsolattal egy webes felületen a világ bármely pontjáról lekérhetővé válnak a statisztikák, hozamszámítások.
Kérdése van?
Keresse ügyfélszolgálatunkat a +36 1 951 2378 központi telefonszámon, vagy küldjön e-mailt az info[@]nobysco.hu címre.

Classic
Legyen Önnek is!
Present
Hűségét itt jutalmazzuk!
Party
Élje át az élményt!

Ismerje meg Ügyfélkártya típusainkat és az azokkal járó kedvezményeket! Rendelje meg az Ön számára legmegfelelőbbet és élvezze az egyedi lehetőségeket!

Bővebben...

A szabadság egyik mérőszáma, hogy mennyire feltétel nélküli az energiafelhasználás. A megfelelő eszközök kiválasztása hosszú távon segít az életkörülmények javításában. Használja minőségi napelemes rendszerünket, hogy 30-40 évig élvezhesse az ingyen energiát, és a gondtalanságot!

Bővebben...

A tréningek módszertana: előadás, tanulás visszajelzések és sikerélmények alapján, egyéni és csoportfeladatok, szerepjáték, saját esettanulmányok feldolgozása. Munkatársainkat is a többszintű oktatási rendszerünkkel képezzük, fejlesztjük és segítjük őket hivatásuk elsajátításában, álmaik elérésében, önmaguk megvalósításában. Nézze meg tájékoztatásunkat a tanfolyamaink tematikájáról!

Bővebben...

A logisztikai célú futási statisztikák kiértékelése terén, valamint a gépjármű védelem során korunk legmegbízhatóbb rendszerei műholdas GPS alapon működnek.

A műholdas Járművédelem az autólopást akadályozza meg, míg a műholdas Flottakövetés az üzemeltetési költségelemek ellenőrzésében segít.

Felejtse el az elavult papíralapú adminisztrációt!

Hogyan?

Kiknek ajánljuk a legkülönbözőbb szempontok alapján összeállított rendkívül kedvező előfizetési csomagjainkat? Azoknak a cégeknek, akik még csak ismerkednek az Internettel, vagy a potenciális ügyfélkörük számára elsősorban információs céllal szeretnének megjelenni az interneten, bizalomerősítés céljából.

Bővebben...

Megbízható személyazonosítás 1 másodperc alatt? Lehetséges! Legyen szó beléptető rendszerről, digitális aláírásról, adatvédelméről, a vénaszkenneres azonosítás a legoptimálisabb választás. Biztonságos, 5 millió ponton érzékel, nincs ellopható külső lenyomat. Elhagyhatatlan, hisz a tenyerünk mindig nálunk van. Költséghatékony, mert nem kell kódkártyák ezreit előállítani.

Bővebben...

Egy gazdálkodó szervezet sem bízhatja jövőjét homályos vagy kozmetikázott emlékekre. Akkor tud a cégvezetés nyereségtermelő, jó döntéseket hozni, ha megbízható adatokra tud támaszkodni. Válassza Ön is a kényelmet és a gondtalanságot, kérje ügyviteli támogatásunkat!

Bővebben...

A flottakezelésről mindenkinek megvan a maga „jó” tanácsa. Kevés dolog van, amit egy KKV-nak érdemes egy multitól ellesnie, de a cégautó választást és a flottakezelést ide lehet sorolni. Nem a mennyiséget tekintve, hanem a választási módszereket vizsgálva.Olyan szempontokat, fortélyokat ismernek, amikkel nem pusztán a felszínen vagy rövid távon járnak jól.

Bővebben...

A közösségen belüli kommunikáció leginkább költséghatékony eszköze a mobiltelefon flotta. A tagok díjmentesen hívhatják egymást, és a publikus tarifáknál jelentősen kedvezőbb feltételekkel telefonálhatnak a csoporton kívülre is. Válassza egyedi csomagajánlatainkat, és élvezze a hűségidő mentes, olcsó telefonálást.

Bővebben...

Élvezze annak előnyét, hogy segítségünkkel a biztosítók fognak versenyezni Önért! Használja ki az Ügyfélkártya adta előnyeit, mely különleges szolgáltatásokat nyújt a birtokosának, biztosítási ügyeinek intézése során (kárszakértés, szerződésmódosítások, bonus-malus, stb.)!

Bővebben...

Céljaink megvalósításához, legjobb üzleti lehetőségek kihasználásához elengedhetetlenül szükséges egy megfelelő pénzügyi partner. Cégcsoportunk független tanácsadóként teljes körű segítséget nyújt a piacon elérhető lehetőségek kiválasztásában és annak szakszerű lebonyolításában.

Bővebben...

Pályázati kiírások folyamatosan jelennek meg az év során. A negatív gazdasági környezet ellenére számtalan vissza nem térítendő támogatási lehetőség várható továbbra is a vállalkozások, önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek részére.

Bővebben...

Mindegy, hogy eladni szeretne, vagy bérelni, venni, vagy kiadni, ha a megoldást keresi, segítünk.

Ingatlanközvetítés akár jutalék nélkül!

Folyamatosan bővülő adatbázisunkban minden ingatlantípus megtalálható.

Bővebben...