Alapvetően 3 finanszírozási forma közül választhat. Ezek előnyeit és hátrányait érdemes megvizsgálni, mielőtt autóvásárlásra adná a fejét. Szeretnénk Önnek még a döntés előtt segíteni, hogy egy előnytelen választás következményeit ne kelljen elszenvednie.

A legelterjedtebb finanszírozási forma a hitel, melyet a cég pénzügyi helyzetétől és az előzetes elbírálásától függően adnak, vagy nem adnak a bankok. A megkötött hitelszerződés létrejöttétől a hitelre vett autó tulajdonjoga jogilag és pénzügyileg is a céget illeti meg.

Költségként e termék esetében csak a törlesztő részlet kamattartalmát és az amortizációt tudja elszámolni a cég.

A harmadik finanszírozási forma nem is pénzügyi termék igazából. Ez a tartós bérlet, vagy másnéven operatív vagy nyíltvégű lízing. Jogilag egyszerű szolgáltatás, ebből adódnak az előnyei is. A bérleti díj teljes egészében leírható költségként.

A bérletnek egy hátránya van a hitellel, lízinggel szemben. Drágább. Ha egyszerűsíteni szeretnénk a kérdést, akkor azt mondhatjuk, hogy összesen nagyságrendileg 2%-al. Ugyan olyan feltételek mellett, ami lízing esetén 100 Ft-os törlesztő részlet lenne, az bérletnél 102 Ft-ot fog jelenteni. A különbség az iparűzési adó.Ez az elmélet. A gyakorlat azonban mást mutat. Havonta kevesebb pénzt kell a bérletre fizetni.

Az első diagramon egy 1.000.000 Ft-ba kerülő autó törlesztését mutatjuk, amit az egyszerűség kedvéért 3 részletben, kamat felszámítása nélkül kell kifizetni a Banknak. A törlesztések 0 Ft-ra futnak ki, azaz, ebben a példában 3 egyenlő, 333 333 Ft-os törlesztésekkel jutunk a konstrukció végére.

A második diagramon ezzel szemben az látszik, hogy a finanszírozás nem teljesen egyenlő részekre van bontva, hiszen a futamidő végén be van állítva egy majdani piaci értéket tükröző maradványérték. Ez a példánkban 300 000 Ft, amit Önnek nem kell megfizetnie. Azért nem, mert a futamidő végén a flottakezelő a gépkocsit ezen a piaci áron értékesíteni fogja. Azaz, más fizeti ki Ön helyett a kocsi értékének a harmadát.

A példában Önnek a használat 3 db időegysége alatt csak a fennmaradó 700 000 Ft (3x 233 333) használati díj terheli a pénztárcáját, az előző termékek 1 000 000 Ft-jával szemben. Valahol ezen a ponton halványul el a korábban említett iparűzési adó okozta hátrány.
 
ÁFA- előnyök bérelt cégautó esetén
1. Nettó autóértékre számolt bérletidíjat kell fizetni. A flottakezelő veszi meg az autót, és mint költség, képes visszaigényelni a vételár ÁFA tartalmát. 
2. A bérleti díj, mint szolgáltatás, ÁFA-ja is visszaigényelhető. Így nem csak az autó lesz 27%-al olcsóbb, de a használata is.
 
Fontos tudni, hogy amennyiben az Ön cége magánhasználatot engedélyez a dolgozóknak, akkor a bérleti díj ÁFA-ja a csak a magán és üzleti használat arányában igényelhető vissza. Például, ha a cég 15% magánhasználatot biztosít dolgozói részére, akkor a felszámított ÁFA 85%-a lesz csak visszaigényelhető. Az üzleti használatot dokumentált útnyilvántartással kell igazolni. Erre praktikus megoldást nyúlt a GPS alapú járműkövetési megoldásunk.
 
Kérdése van?
Keresse ügyfélszolgálatunkat a +36 1 951 2378 központi telefonszámon, vagy küldjön e-mailt az info[@]nobysco.hu címre.

Classic
Legyen Önnek is!
Present
Hűségét itt jutalmazzuk!
Party
Élje át az élményt!

Ismerje meg Ügyfélkártya típusainkat és az azokkal járó kedvezményeket! Rendelje meg az Ön számára legmegfelelőbbet és élvezze az egyedi lehetőségeket!

Bővebben...